Historisk storbyferie i Norge: Reiseinspirasjon for historieglade

Posted on 29 Feb 2024 in Norge

Noe av det som er spennende med å reise og oppleve nye steder, er å gå på leting i historien. I de store byene i Norge – i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger, finner du spor etter vikingkonger, høvdinger og oppdagelsesreisende – og en og annen straffange.

Oslo

La oss gå tilbake til begynnelsen, til vikingtiden og Oslos grunnleggelse. I Snorre Sturlasons kongesaga står det at byen ble grunnlagt av Harald Hardråde rundt 1048. På norrønt ble byen kalt Áslo, men fra 1350 ble det oftest skrevet Óslo. Etter at byen ble ødelagt i en bybrann i 1624, bygde kong Christian IV en ny by i ly av Akershus festning. Byen fikk navnet Christiania etter den danske kongen, mens bydelen som nå kalles Gamlebyen beholdt navnet Oslo. 

Christiania ble det selvstendige Norges hovedstad i 1814 da Norge fikk sin egen grunnlov og Stortinget ble etablert. Byen beholdt navnet frem til 1924, men skrivemåten ble endret til Kristiania på slutten av 1800-tallet. Etter unionsoppløsningen i 1905 ønsket man å gå tilbake til det opprinnelige bynavnet, og fra 1. januar 1925 endret Stortinget navnet til Oslo igjen. 

De første årene holdt Stortinget til i auditoriet på Katedralskolen. Skolen ble etter hvert revet, og salen ble flyttet til Norsk Folkemuseum. I 1866 sto Stortingsbygningen midt på Karl Johan ferdig. Bygningen ble tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet, med et tilbygg av den norske arkitekten Nils Holters som ble ferdigstilt i 1959. To løver vokter inngangen, det er det som har gitt tilnavnet Løvebakken. De to løvene i granitt ble tegnet av billedhoggeren Borch som også var litt av en idealist. Han hadde lært opp flere av straffangene på Akershus festning til å hugge i granitt for at de skulle ha et yrke å falle tilbake på den dagen de hadde sonet ferdig. To av de dyktigste fikk jobben med å hugge ut løvene og ble siden benådet som takk.
Stortinget holdes det jevnlig møter og markeringer. Stortinget rommer også en kunstsamling med over 800 malerier, skulpturer og andre kunstgjenstander, og både bygningen og kunstsamlingen er åpen for omvisninger.

Naturhistorisk museum på Tøyen er Norges eldste og største naturhistoriske museum og ble kåret til Årets museum i 2023. Meteoritter fra verdensrommet har bidratt til å datere alderen på solsystemet vårt. Fossiler fra havbunnen forteller noe om Nordsjøens historie. På museet kan du se skjelettet av ett av de aller første krypdyrene på jorden og av en Tyrannosaurus i naturlig størrelse. Botanisk hage er Norges eldste botaniske hage med over 5000 ulike planter. Her kan du oppleve sansehagen Oldemors hage og utforske veksthus med planter fra tropiske strøk. 

Norsk Folkemuseum er ett av Europas største og eldste friluftsmuseer med 150 bygninger fra forskjellige steder i landet. Det ligger grønt og fint til på Bygdøy og viser hvordan folk har levd i Norge fra 1500-tallet frem til i dag. I de gamle husene kan du gå inn og føle på historien og oppleve hvordan det må ha vært å leve den gangen.

En av perlene på Norsk Folkemuseum er stavkirken fra 1200-tallet som opprinnelig sto på Gol i Hallingdal. I middelalderen ble det trolig bygget over 1000 stavkirker i Norge, i dag er det bare 28 igjen. Sammen med vikingskipene regnes stavkirkene som Norges viktigste bidrag til verdenskulturarven.

Frammuseet ligger like i nærheten av Folkemuseet og forteller historien om de norske polferdene og norsk polarforskning. Hovedattraksjonen er polarskipet Fram. Gå om bord i skipet som både Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen brukte på sine ekspedisjoner til Nordpolen, Grønland og Antarktis. Interaktive elementer og en polarsimulator er spennende for både små og store.

Rett ved siden av Frammuseet finner du Kon-Tiki Museet. I 1947 krysset Thor Heyerdal og hans mannskap Stillehavet i balsaflåten Kon-Tiki. Han ville bevise en hypotese om at urbefolkningen i Sør-Amerika kunne ha nådd Polynesia ved å seile over havet på flåter. 

Det nye Nasjonalmuseet ved Aker Brygge har Norges største samlinger av kunst, arkitektur og design. Astrup Fearnley som ligger på Tjuvholmen ikke langt unna, er ett av Nordens fremste museer for samtidskunst. Der kan du se verker av noen av verdens mest kjente samtidskunstnere, blant annet Damien Hirsts omdiskuterte ku og kalv i formalin, og Jeff Koons skulptur av Michael Jackson og apen Bubbles. Ved Operahuset kan du oppleve det utskjelte og elskede MUNCH-museet, som inneholder godt over halvparten av Edvard Munchs malerier samt alle hans grafiske motiver og eksisterende trykkplater. 

Midt mellom MUNCH-museet og Nasjonalmuseet ligger Akershus festning. Festningen ble bygd som en kongeborg i 1299. Her kan man utforske Akershus slott – komplett med spøkelser og det hele, Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum i tillegg til konsert- og teaterarenaen Karpedammen scene. På Festningen arrangeres det ofte arrangementer og konserter, og man kan bli med på guidet omvisning.

Fra sentrum kan man ta trikken til Vigelandsparken og oppleve Norges mest kjente guttunge. Sinnataggen er både blitt stjålet og tagget ned, men står fortsatt støtt i det som er verdens største skulpturpark utført av en enkelt kunstner. Gustav Vigeland oppførte over 200 skulpturer i granitt, bronse og smijern i perioden 1940-1949. Skulpturparken er døgnåpen og gratis og ligger i Frognerparken, som er Oslos største bypark.

Vi må fortsatt bare glede oss til at det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy skal åpne igjen i 2026/2027. Det inneholder verdens best bevarte vikingskip i tillegg til over 5000 andre gjenstander fra vikingtiden, men er for tiden stengt for oppussing. Vil du likevel utforske vikinghistorien, er Oslo er et fint utgangspunkt for en dagstur til Tønsberg. Tønsberg ligger en time sør for Oslo og er en av Norges eldste byer. Her ble verdens viktigste funn fra vikingtiden gjort i 1904 med oppdagelsen av vikingskipet Oseberg. Hvis du besøker byen i august, kan du få med deg den populære Vikingfestivalen i Tønsberg med mange spennende aktiviteter, foredrag og musikkarrangementer på programmet. 

Bergen 

Bergen er kjent som Vestlandets hovedstad og er en av Norges eldste byer. Opprinnelig ble byen som ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070, kalt for Bjørgvin. Bjørgvin betyr «den grønne engen mellom fjellene», men over tid ble navnet endret til Bergen.

Den gode beliggenheten mellom fjellene førte til at Bergen vokste til en travel handelsby og et naturlig knutepunkt mellom fiskerne i Nord-Norge og store handelsbyer i utlandet. Fra 1217 til 1299 var byen kongens hovedsete og regnet som Norges hovedstad.

Fisketorget innerst i Vågen har alltid vært et naturlig møtepunkt, og området er fortsatt viktig for byens identitet. Inne på torget har de et fantastisk utvalg av fersk fisk og store kummer med levende fisk og skalldyr. Bergen har lange og stolte mattradisjoner, og mye baserer seg på råvarer hentet fra sjøen, så pass å nyte fersk sjømat på det historiske fiskemarkedet mens du er der.

Bryggen med den lange rekken av trehus med spisse tak står på Unescos verdensarvliste og er en av de aller mest besøkte turistattraksjonene i Norge. Den beste måten å oppleve det historiske området på, er å vandre langs de smale brosteinsgatene og snike seg inn i de trange smauene mellom de fargerike sjøbodene og pakkhusene. Kjenn lukten av gammelt treverk og ta en titt opp på det utskårete hodet med tre ansikter som henger over inngangen til Svensgården. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene viser hvordan hanseatene levde og preget Bergen i 400 år, og har flere flotte utstillinger i tillegg til guidede omvisninger utendørs. 

Bryggens Museum kan man oppleve arkeologiske funn fra middelalderen og se verdens største samling av runeinskripsjoner, i tillegg til å se hvordan livet og hverdagen i Bergen har utviklet seg gjennom tidene. Bergen Sjøfartsmuseum representerer Norges sjøfartshistorie frem til i dag med et spesielt fokus på Bergensområdet. 

Gamle Bergen Museum like utenfor sentrum er et unikt friluftsmuseum med 55 trehus fra 1700-, 1800- og 1900-tallet. Det gir en følelsen av hvordan det må ha vært å rusle i gatene i Bergen for over 100 år siden. Du kan gå inn i flere av husene hvor det er interessante utstillinger og tidsriktig interiør. I tillegg bidrar museumsskuespillere til å gjøre Bergens historie levende.

Bergen ble kåret til europeisk kulturhovedstad i 2000 og håper å bli det igjen i 2036. Byen har et bredt tilbud av kunst- og kulturopplevelser. På KODE kunstmuseum finner man blant annet verdens tredje største Munch-samling. Troldhaugen er også en del av KODE. Der bodde komponisten Edvard Grieg, og Troldhaugen består av Griegs villa, komponisthytta, et museumsbygg og ekteparet Griegs gravsted. I den flotte konsertsalen Troldsalen holdes rundt 400 konserter hvert år. 

Bergenhus festning er en av de eldste og best bevarte festningene i Norge. Den ligger vakkert til i innseilingen til Vågen og fungerte som kongebolig mens Bergen var hovedstad i Norge. På Bergenhus Festningsmuseum kan man lære mye om lokal og nasjonal festningshistorie. 

Den staselige Håkonshallen ble bygget som kongebolig og festsal av Kong Håkonsson på 1200-tallet. I dag blir den blant annet brukt som konsertlokale. Rett ved Håkonshallen ligger Rosenkrantztårnet, som regnes som det viktigste renessansemonumentet i Norge. Det ble bygd som et forsvars- og residenstårn på fem etasjer av lensherren Erik Rosenkrantz i 1560-årene, mens den eldste delen av tårnet er fra 1270-årene.

Vestlandet er kjent som vikingenes hjemland. Ettersom vikingene var sjømenn med knutepunkter i England, Skottland og Irland, gir det mening at de ofte seilte fra området rundt Bergen. Det finnes mange spennende guidede omvisninger og båtturer som gir innblikk i vikingtiden og kystkulturen.  

Halvøya Håkonshella ligger ved Alvøen, og her står bautaen over Håkon I Adalsteinsfostre. Kongen er også kjent som Håkon den gode, og var den første kristenkongen i Norge. Ifølge sagaen ble Håkon født på Håkonshella og døde her etter å ha blitt såret i slaget ved Fitjar. Spurkeland Vikinggard i Seim er også et spennende sted. Gården var en del av et viktig klyngetun, og det er funnet tre vikinggraver av stor betydning der. På Vikinggarden kan man seile med vikingskipene Hårek og Gyda og utforske det tradisjonelle vikinghuset. 

Fra Bergen kan man ta en dagstur til Njardarheimr, en vikinglandsby i hjertet av det UNESCO-vernede fjordlandskapet i Nærøyfjorden. Du kjører dit på litt over 2 timer. Landsbyen har mange spennende og lærerike opplevelser for hele familien. Smak på tradisjonelle vikingretter, lær å skyte med pil og bue eller å kaste med øks.

Trondheim 

Trondheim var Norges hovedstad i perioden 1030–1217, og har vært kjent som Norges religiøse sete. Da vikingkongen Olav Tryggvason grunnla byen i 997, kalte han den Nidaros, men mye tyder på at det allerede lå et betydelig tettsted i området.

Trondheim er en fantastisk by å oppleve til fots eller på sykkel. Den eldste og mest sentrale bydelen i Trondheim kalles Midtbyen. Torvet med statuen av Olav Tryggvason, er byens sentrale midtpunkt og et hyggelig samlingssted.

Går man bare et par minutter fra Torvet, kommer man til Trondheims offisielle kongebolig, Stiftsgården. Bygningen som ble påbegynt i 1774, er Nordens største trepalé, og i sommersesongen åpnes deler av bygningen for omvisninger for publikum.

Nidarosdomen, Norges nasjonalmonument og Europas nordligste gotiske katedral, ligger også bare et steinkast fra Torvet. Katedralen ble bygget over graven til Norges skytshelgen, Olav den hellige. Den ble påbegynt i år 1070 og sto antagelig ferdig rundt 1300. Nidarosdomen er Norges viktigste kirke, og i Grunnloven av 1814 sto det at Norges konger skulle krones og salves her.

Nidarosdomen ble sist brukt som kroningskirke i 1906 da Haakon VII ble kronet. Kroningsseremonien ble avskaffet i 1908, i stedet ble kong Olav signet i Nidarosdomen i 1958 og kong Harald og dronning Sonja i 1991. De norske kronregaliene har vært oppbevart i kirken, men er nå utstilt i Erkebispegården ved siden av. Her finnes også originalskulpturer fra Nidarosdomen og funn fra arkeologiske utgravninger. 

Trondheim deles i to av Nidelva, men bydelene knyttes sammen av flere broer. Ved den flotte Blomsterbrua finner du den hyggelige bydelen Nedre Elvehavn, bedre kjent som Solsiden. Her lå et av Norges største skipsverft. Trondheim Mekaniske Værksted var i virksomhet i over 100 år. I 1996 ble de gamle industrihallene fra TMV bygd ut og omgjort til kjøpesenteret Solsiden. Området bærer fremdeles preg av industrifortiden, og Kjelkrana som fortsatt står på kaia går helt tilbake til 1840-årene. Nå lever Solsiden i et spennende samspill mellom historie og moderne arkitektur, og kaikanten med livlige restauranter og kafeer er spesielt populært når sola skinner!

Den berømte Gamle Bybro med den ikoniske røde porten er også kjent som «Lykkens portal», og binder gamlebyen Bakklandet og Trondheim sentrum sammen.

Bakklandet er en fargerik og levende bydel, og det er populært å følge Nidelva nedover langs de fargerike trehusene. Tidligere var dette et arbeiderklassestrøk, og mange industribygninger er omgjort til moderne, ettertraktede leiligheter. Til tross for branner, byggeprosjekter og en trussel på 60-tallet om at bydelen skulle rives for å gjøre plass til en motorvei, består den hyggelige bydelen i beste velgående. Nå finner man koselige små kafeer og butikker langs de gamle brosteinsgatene. På Bakklandet kan du også hive deg på verdens eneste sykkelheis. Den er kjent ved navnet «Trampe» og hjelper syklister opp den bratte Brubakken fra Gamle Bybro mot Kristiansten festning.  

Kristiansten festning har beskyttet og voktet byen siden 1681. Museet og fangehullet inne i festningen, er populære attraksjoner. Samtidig får du fantastisk utsikt over Trondheim og omgivelsen fra festningen.

Stavanger 

Stavanger – Norges fjerde største by, kan skilte med en historisk trehusbebyggelse og sjarmerende gågater i hjertet av byen.

Selv om Stavanger ikke ble regnet som en by før i 1125, er det funnet spor etter bosettinger og handelsaktiviteter fra lenge før den tid. Navnet på byen stammer fra det norrøne «Stafangr», og det er funnet spor etter vikingbebyggelse fra 800-1030 utenfor porten til Kongsgård, under Domkirken og ved Romsøebygget. I tillegg tyder funn på at det har vært gårdsdrift i området fra før vikingtiden. De eldste husrestene som er funnet kan trolig dateres tilbake til 900-tallet, og historikere tror det allerede på 1000-tallet fantes en kirke der Stavanger domkirke står i dag. 

Stavanger domkirke ligger bare et steinkast fra havnen. Dette er den eneste norske middelalderkatedralen hvor den opprinnelige arkitekturen fortsatt er bevart, og det er også den eneste som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet. Stavanger domkirke ble ifølge lokalhistorien bygget i 1125 da Stavanger bispedømme ble opprettet. Etter bybrannen i 1272 fikk kirken store skader, og et nytt kor i høygotisk stil ble bygget.

Vestlandet spilte en viktig rolle i vikingtiden, og historikere tror at Nord-Jæren var ett av de viktigste utgangspunktene for vikingferder til England, Skottland og Irland. Gausel i Stavanger er et område som hadde stort betydning i denne epoken, og Gauseldronningens grav regnes som en av de rikeste kvinnegravene fra vikingtiden som er funnet i Norge. 

I hjertet av Stavanger finner du Viking House, et besøkssenter hvor VR-film gjør vikinghistorien levende. Også på Arkeologisk Museum kan man lære mer om vikingtiden. Ett av de mest kjente vikingmonumentene i Norge er Sverd i fjell av kunstneren Fritz Røed. Monumentet er reist til minne om slaget i Hafrsfjord i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Monumentet står på historisk grunn ved Møllebukta i Hafrsfjord, hvor det beryktede slaget mest sannsynlig fant sted. 

Stavanger er kjent som oljebyen, og mange tilreisende ønsker å lære mer om det norske oljeeventyret. På Norsk Oljemuseum kan man få en grundig innføring i oljehistorien, få en opplevelse av hvordan det er å jobbe på en oljeplattform og være med på en spennende oppgavejakt. 

Et høydepunkt for historieinteresserte er Gamle Stavanger. Det sjarmerende området på vestsiden av Vågen består av 173 bebodde trehus fra 1700- og 1800-tallet. I arkitekturvernåret 1975 ble Gamle Stavanger utpekt av UNESCO som et bevaringsverdig område, og alle husene er vernet eller fredet. 

Ettersom Stavanger er omgitt av et nydelig kystlandskap og ligger nær noen av Norges vakreste fjorder, er byen et fantastisk utgangspunkt for dagsturer. Høydepunktene er Preikestolen og Kjeragbolten.

Ifølge lokalhistorien var bankdirektøren Thomas Peter Randulff den første som besteg steinformasjonen vi kjenner som Preikestolen. Han oppdaget den unike fjellformasjonen under en båttur i Lysefjorden i 1896 og fikk lyst til å bestige platået. På den tiden var det ikke stier opp til Preikestolen, og det var en krevende fjelltur på flere dager for å nå målet.

Etter at de første fjellfarerne hadde kommet seg til toppen og blitt belønnet med den storslåtte utsikten over Lysefjorden, spredte ryktene seg raskt om den fantastiske naturopplevelsen. På begynnelsen av 1920-tallet ble det merket en sti opp til Preikestolplatået, og i dag, nesten 130 år etter Randulffs første tur, er Preikestolen en av Norges mest populære turistattraksjoner.

Vi håper dette har gitt deg litt inspirasjon til en storbyferie med historie i fokus! Husk alltid å sjekke Coop HotellKupp først når du skal bestille hotell – hos oss finner du mange flotte hoteller til gode priser. Kos deg på tur!

Subscribe to the newsletter!

And take note of the latest news and travel offers